Kolor, kolor i jeszcze raz różnorodność…
Nie od dzisiaj wiadomo, że jemy również oczami i ze względu na to powinniśmy Naszym dzieciom wprowadzić do lunchboxów troszkę kolorów. Dodatkowo niesie to za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Kolory to związki aktywne i są potrzebne młodym organizmom na każdym etapie wzrostu. Kolor zielony dostarcza kwasu foliowego i witamina K, która wspiera układ nerwowy, czerwony to likopen i witamina C, które chronią układ krążenia , fioletowy to antocyjany o działaniu przeciwzapalnym, pomarańczowy i żółty dostarcza beta-karotenu, który wspomaga proces widzenia.
W miarę możliwości stwórzcie wspólnie zestaw do szkoły dla Twojego dziecka. Pozwoli to na edukacje i zapewne przełoży się na świadomość na temat żywienia. Możesz połączyć to z opowieścią na temat produktów, które umieszczacie w pudełku.
Dla starszych dzieci świetnym rozwiązaniem są dni tematyczne. Możecie ustalić, że np. wtorki to dni włoskie a co za tym idzie w pudełeczku znajdzie się zdrowy kawałek pizzy na razowym spodzie z ulubionymi warzywami i mozzarellą.
Z młodszymi dziećmi spróbujcie zabawy w kolory. Wtorek dniem koloru fioletowego, białego i czerwonego. Wspólnie wymyślacie co powinno się znaleźć w pudełeczku w tych właśnie kolorach.
Pamiętajmy o kilku zasadach a tworzenie lunchboxów będzie łatwe i przyjemne również dla Nas-rodziców. Bawcie się formą podania, tematami, produktami. Staraj się wybierać produkty sezonowe.
Owoce: fioletowe lub zielone winogrona, jabłko pokrojone w ćwiartki, melon pokrojony w kostkę, truskawki, borówki, maliny, banan przekrojony na pół.
Warzywa: marchewka i ogórek pokrojony w paski, papryka pokrojona w ćwiartki, kalarepa w plasterki, frytki z batatów, ugotowany na parze brokuł, kalafior.
Produkty pełnoziarniste: makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe, ryż brązowy, kasza quinoa
Źródło zdrowego tłuszczu: różnego rodzaju orzechy ,nasiona ,pestki lub masła orzechowe, awokado
Białko: jogurt naturalny, twarożek, hummus, roślinne pulpeciki, szynka drobiowa, jajo na twardo, rośliny strączkowe
Produkty rekreacyjne: możecie zaproponować krakersy lub wybrane słodkie przekąski i umówić, że są one tylko małą częścią lunchboxa i pojawiają się w wybrane dni. Mogą to być również np. suszone bakalie czy zrobione wspólnie słodycze.
WODA- dodatek do każdego posiłku. Jeśli Twoje dziecko niechętnie pije wodę -zaproponuj mu dodatki: truskawki, mięte, cytrynę, ogórka, borówki, melon, arbuza, czy limonkę.
Pokażcie dziecku Talerz Zdrowego Żywienia i na jego podstawie stwórzcie porcje do zapakowania na wynos. Oznaczcie Nasz profil i podzielcie się swoimi pomysłami na lunchboxy do szkoły.
Źródła:
- www.ncez.pl
- https://apcz.umk.pl/IWPNZ/article/view/39424 dostęp [18.09.2022]
Pamiętaj! To nie porada dietetyczna a jedynie skrawek informacji. Skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem w celu indywidualizacji diety.
mgr Karina Targosz