Jednym z elementów wspierających odporność jest odpowiednie odżywianie. Jak wskazuje dr Kozioł-Kozakowska z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia , Uniwersytetu Jagiellońskiego: „Dieta odgrywa kluczową rolę wspierającą układ odpornościowy dziecka”.

Okres jesienno-zimowy sprzyja zakażeniom i dlatego też powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na skład i jakość żywienia naszego dziecka ale także całej rodziny, dając przy tym przykład w jaki sposób komponować posiłki aby były smaczne i zdrowe.

Co warto mieć na względzie jeśli chcemy wesprzeć układ odpornościowy w przypadku toczącej się już infekcji lub w celu złagodzenia objawów:

  • Warzywa i owoce

Staraj się aby było jak najbardziej kolorowo na talerzu Twojego dziecka. Warzywa i owoce posiadają szereg substancji bioaktywnych, które mają bezpośredni wpływ na stymulacje układu odpornościowego tj. polifenole, których źródłem są aronia, truskawka, maliny czy owoce cytrusowe. W przypadku warzyw, istotne z punktu widzenia układu odpornościowego są m.in. karetonoidy, które możemy znaleźć w marchwi, dyni, papryce czerwonej czy pomidorach.

  • Witamina D

Wykazuje działanie wielopłaszczyznowe, działające nas szereg różnych układów ale przede wszystkim odpowiada za prawidłowy rozwój kośćca . W Naszej szerokości geograficznej istnieją zalecenia suplementacji tej witaminy ze względu na duże niedobory i słabą ekspozycje na promienie słoneczne od września do maja.

Należy pamiętać, że ilość należy skonsultować z lekarzem pediatrą ponieważ nie jest to zindywidualizowana porada dietetyczna.

  • Witamina C

Znajdziesz ją w owocach czarnej porzeczki, agreście, malinach, kiwi, papryce, kapuście świeżej i kiszonej. Należy ją wprowadzić w szczególności podczas infekcji z racji dużej jej obecności w leukocytach, gdzie jest szybko zużywana.

  • Witamina E

Najbogatszym źródłem są oleje tj. z zarodków pszenicy, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, a także ziarna słonecznika, kiełki czy orzechy laskowe, włoskie i ziemne. Powinniśmy podawać te produkty na zimno ponieważ każda obróbka termiczna będzie powodować rozkład tej witaminy.

  • Witamina A

W postaci retinolu występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego m.in. w wątrobie, jajach, maśle i niektórych rybach morskich. Wykazuje ogromny wpływ na układ odpornościowy choćby  nie dopuszczając do inwazji drobnoustrojów poprzez utrzymanie ciągłości błony komórkowej

  • Cynk

Znajdziemy go w orzechach, owocach morza, pieczywie razowym, gruboziarnistych kaszach i nasionach roślin strączkowych. Jego wkład w odporność również jest istotny ponieważ warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną

  • Selen

Zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego. I jest bardzo ważnym składnikiem diety. Znajdziemy go m.in. w podrobach, owocach morza i rybach, a także w mleku, jego przetworach , orzechach i produktach zbożowych

  • Żelazo

Wchodzi w skład enzymów koniecznych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zarówno żelazo pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego powinno być stałym elementem diety. Możemy je znaleźć w: mięsie, jajach, wątrobie a także w natce pietruszki i suchych nasionach roślin strączkowych.

  • Kwasy omega-3

Odpowiednią ilość DHA w diecie dziecka można dostarczyć spożywając 1-2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, takie jak: śledź, szprot, łosoś. Najnowsze dane wykazują, że wczesne spożycie ryb sprzyja rozwojowi tolerancji immunologicznej i zmniejsza ryzyko rozwoju alergii

  • Zadbanie o mikrobiotę jelitową poprzez spożycie prebiotyków w postaci błonnika frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej a także probiotyków tj. mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt)
  • Dobrej jakości i świeże posiłki

Starajmy się zwracać uwagę na jakość produktów, które kupujemy. Wybierajmy te z dobrym składem i podawajmy je zgodnie z zasadą FIFO( First in, first out) czyli dosłownie pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Dodatkowo dzięki tej zasadzie przyczyniamy się do niemarnowania żywności i dbamy o bezpieczeństwo podawanych posiłków.

Dodatkowo należy dbać o ogólny dobrostan dziecka tj. wysypianie się, przebywanie na świeżym powietrzu, odpowiednia dawka aktywności fizycznej a także dobrostan psychiczny.

Pamiętaj! To nie porada dietetyczna a jedynie skrawek informacji. Skonsultuj się z lekarzem i dietetykiem w celu indywidualizacji diety.

Żródło:

mgr Karina Targosz